Nöt- och Fröbröd



Det här brödet är ett riktigt superbröd fullproppat med mineraler och bra fetter och är dessutom jättegott! Jag har ätit det dagligen i över ett års tid nu och det är för mig en viktig näringskälla som jag absolut inte vill vara utan. Det är naturligt glutenfritt och innehåller inte några mjöler utan endast mixade nötter och frön, äggvita och ghee. 

 

  • 2 limpor
  • 250 g cashewnötter
  • 150 g sötmandel
  • 150 g hasselnötter
  • 150 g paranötter
  • 150 g pumpafrön
  • 150 g solrosfrön
  • 150 g sesamfrön
  • 24 äggvitor (alternativt 16 hela ägg)
  • 100 g ghee
Vi använder oss av uteslutande ekologiska ingredienser. 
 
Börja med att blötlägga nötter och frön. Detta för att bli av med fytinsyran, nöten och fröets naturliga försvar som hämmar upptaget av mineraler (för den som vill fördjupa sig i ämnet så finns det redan mycket och lättfunnen information att tillgå online). Blötläggningstiden varierar beroende på nöt och frö och jag gick efter allmänna rekommendationer och lät cashewnötter och solrosfrön ligga i blöt i 2 timmar och resterande nötter och fröer i 8 timmar.



Häll nötter och frön därefter i en sil och skölj igenom dem ordentligt. Sprid sedan ut dem på en plåt och torka dem i ugnen på 100 grader. Rör om emellanåt och se till så att de inte blir brända, de ska bara bli torra. Jag brukar torka sesamfrön för sig för att sedan kunna mixa dem för sig, för bästa resultat. Använder du oskalade sesamfrön som jag har gjort så är det viktigt att fröet krossas ordentligt för att kroppen ska kunna tillgodose näringen från det. 

 

Mixa nu nötter och frön fint i matberedare. Mixa sesamfrön för sig för bästa resultat. 

 

Smält ghee på låg värme och rör i det i nöt- och frömjölet tillsammans med äggvitorna tills smeten blir gröt-lik. Äggulorna som blir över kan du med fördel göra glass av. 

 

Klä två brödformar med bakplåtspapper och fördela smeten jämt i dem. Grädda sedan brödet i ugnen på 125 grader i 1.5 timmar. 



Ta ut brödet ur formarna och låt svalna under en kökshandduk innan du skär upp det i skivor. Jag brukar alltid skiva upp båda limporna och frysa in, för att sedan dagligen ta upp och tina så många skivor jag vill ha.

 
Frika
Kommentarer
Anna säger:

Så bra och pedagogiskt inlägg!! Tack!

2016-05-25 | 20:51:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: