Moussaka



Den här moussakan på viltfärs och kanel är löjligt god och perfekt att portionsförpacka och frysa ned. För att bitarna ska hålla ihop bättre är det bra att vänta tills den har svalnat lite.

  • 2 Ugnsformar
  • 3 auberginer
  • örtsalt
  • Köttfärs
  • 1 kg färs (vi valde rådjursfärs och hjortfärs)
  • 2-3 gula lökar
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 10-20 soltorkade tomater
  • 4-5 rivna morötter
  • 800-1000 g krossade tomater (2 förpackningar)
  • 1 tsk kanel
  • 2 krm tandoori masala (koriander, spiskummin, kanel, nejlika, ingefära, vitlök, gurkmeja, muskotnöt, svartpeppar, kardemumma, röd chili)
  • ½ kruka hackad färsk persilja
  • 1 tsk timjan
  • svartpeppar
  • ghee, smör eller kokosolja att steka i

  • Ostsås
  • 400 ml kokosgrädde eller kokosmjölk (1 burk)
  • 2 dl riven lagrad ost
  • 25 g smör
  • 1 ägg
  • örtsalt
Vi använder oss av uteslutande ekologiska ingredienser. 
 
Börja med att skiva aubergine och placera skivorna på hushållspapper. Salta med örtsalt och badda emellanåt bort eventuellt vätska. Vänd sedan och gör samma sak på andra sidan.



Hacka lök, vitlök, och soltorkade tomater. Bryn i stekpanna och tillsätt sedan färsen. Riv moroten fint och rör ned. Tillsätt sedan krossade tomater och kryddor. Smaka av medan du kryddar för önskad smak. Koka försiktigt bort eventuell vätska.

 

I formar, varva aubergine och färs med aubergine i botten och toppen. Gör sedan ostsåsen. Koka upp kokosgrädde/kokosmjölk och smör, ställ av från plattan och blanda i uppvispat ägg och riven ost. Smaka av med örtsalt och häll ostsåsen över formarna. 



Toppa med hackad persilja och grädda i ugnen på 150-175 grader i 45 min. Täck eventuellt med aluminiumfolie när moussakan har fått önskad färg. Servera gärna med grönsaker och citronvatten. 

 
Frika

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: