GheeGhee, ghi, skirat smör, klarat smör. Kärt barn har många namn. Ghee är hur som helst rent mjölkfett och är mycket lättare att göra än vad en kan tro. Busenkelt faktiskt då det i princip gör sig själv. Allt du behöver är smör och en ugn, alternativt en spis, men jag föredrar ugnen så det är det sätt jag kommer att visa här. Ghee är det perfekta fettet till gjutjärnspannan och underbart att steka i. Det gör sig dessutom jättebra i bakverk då det har en väldigt god kola-aktig smak och det passar även bra för dig som är känslig mot laktos och mjölkprotein, då det avlägsnas i processen (observera att det inte går att vara säker på att allt mjölkprotein och mjölksocker försvinner, allergiker bör därför vara försiktiga). 
 
Börja med att lägga smör (vi använder oss av ekologiskt smör) i en kastrull eller annan lämplig behållare. 

 

Sätt ugnen på 60 grader, ställ in kastrullen och låt den stå där i ca 1,5 timmar eller tills den ser ut som på bilden nedan. Det är viktigt att inte röra i det utan låta det sköta sig själv då det ska skikta sig. På toppen blir det oftast ett väldigt tunt lager vitt skum, detta tas försiktigt bort med en sked eller liknande. Kvar finns sedan en klar gul olja, som alltså är själva gheen och på botten finns en vit massa som är mjölksocker och mjölkprotein. 

 

Det är alltså endast den gula oljan vi vill åt. Häll försiktigt av den i behållaren den ska förvaras i, utan att få med den vita massan i botten. Det krävs att en häller väldigt försiktigt, speciellt i slutet då den vita massan gärna vill följa med annars. 

 

Och så enkelt har du gjort din egen ghee! Vi förvarar vår ghee i kylskåp där den stelnar och ser ut som på bilden nedan till höger, men den kan också förvaras i rumstemperatur och står sig då i flera månader. 

 

Frika

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: