Nöt- och frömüsliJag har idag gjort egen supergod müsli fullproppad med nyttigheter. Müsli kan göras precis efter tycke och smak och variationsmöjligheterna är oändliga. Till min egen müsli valde jag att använda mig av uteslutande ekologiska ingredienser - solrosfrön, pumpafrön, cashewnötter, pekannötter och valnötter samt torkade bär i form av blåbär, gojibär, tranbär, havtornsbär och mullbär. Enkel att göra och jättegod till yoghurt, kefir, fil, gröt eller vad en nu helst äter müsli till. 

 

Jag började med att blötlägga nötter och frön. Kort och gott för att bli av med fytinsyran, nöten och fröets naturliga försvar som hämmar upptaget av mineraler (För den som vill fördjupa sig i ämnet så finns det redan mycket och lättfunnen information att tillgå online). Blötläggningstiden varierar beroende på nöt och frö och jag gick efter allmänna rekommendationer. Efter blötläggning torkade jag nötterna och fröerna i ugnen på låg värme och hackade dem sedan grovt.

 

Jag blandade sedan i bär i den mängd jag tyckte kändes lämpligt och fyllde upp müslin i glasburkar. 

 

Jag avnjöt müslin med Turkisk yoghurt och bananskivor. Det var ett jättegott tillägg till mina nöt- och frömackor, vars recept kommer att hamna här på bloggen inom en snar framtid. 

 
Frika
Kommentarer
Suzanne Essgärde Tornstierna säger:

Så fina bilder och så fint illustrerat. Gott det ser ut! Måste bara testa detta :)

2016-04-28 | 22:13:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: