Nöt- och frömüsli



Jag har idag gjort egen supergod müsli fullproppad med nyttigheter. Müsli kan göras precis efter tycke och smak och variationsmöjligheterna är oändliga. Till min egen müsli valde jag att använda mig av uteslutande ekologiska ingredienser - solrosfrön, pumpafrön, cashewnötter, pekannötter och valnötter samt torkade bär i form av blåbär, gojibär, tranbär, havtornsbär och mullbär. Enkel att göra och jättegod till yoghurt, kefir, fil, gröt eller vad en nu helst äter müsli till. 

 

Jag började med att blötlägga nötter och frön. Kort och gott för att bli av med fytinsyran, nöten och fröets naturliga försvar som hämmar upptaget av mineraler (För den som vill fördjupa sig i ämnet så finns det redan mycket och lättfunnen information att tillgå online). Blötläggningstiden varierar beroende på nöt och frö och jag gick efter allmänna rekommendationer. Efter blötläggning torkade jag nötterna och fröerna i ugnen på låg värme och hackade dem sedan grovt.

 

Jag blandade sedan i bär i den mängd jag tyckte kändes lämpligt och fyllde upp müslin i glasburkar. 

 

Jag avnjöt müslin med Turkisk yoghurt och bananskivor. Det var ett jättegott tillägg till mina nöt- och frömackor, vars recept kommer att hamna här på bloggen inom en snar framtid. 

 
Frika

Fiskbullar i paprikasås

Hej! 

Det var typ år sedan. Faktum är att det faktiskt var det, mer än ett och ett halvt år sedan till och med. Det har hänt mycket sedan jag bloggade sist och förhoppningsvis kommer jag orka blogga om delar av det någon dag. Men för idag kommer jag att mjukstarta med ett recept för att fira att vi har en ny helt amazing kamera. Hon heter Juniper, är en Nikon D800 och är högt efterlängtad. Men nog om det. Fiskbullar! När jag hör ordet fiskbullar tänker jag på de där svampigt bleka, ovala blobbarna, dränkta i konstig sås som en fick i skolan. Ni kanske förstår att min erfarenhet av fiskbullar inte har varit den bästa, så jag tänkte att det var så dags att ändra på det. Jag knåpade ihop det här receptet och min uppfattning om fiskbullar har blivit betydligt mer positiv.

 
 
  • Fiskbullar 4-6 pers
  • 500 g lax
  • 800 g vit fisk av valfri sort
  • 1 tsk örtsalt (utan tillsatser) 
  • 1 krm svartpeppar
  • Sås
  • 2 röda paprikor
  • 3 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 chili
  • 400 ml kokosmjölk (1 burk)
  • 400 g passerade tomater (1 förpackning)
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk dijonsenap (utan tillsatser)
  • 1 tsk honung (utan tillsatser) 
  • örtsalt 
  • svartpeppar
Vi använder oss av uteslutande ekologiska ingredienser. 

 

Krama ur fisken ordentligt från vätska, detta för att färsen ska bli tillräckligt fast. Mixa den sedan i en matberedare tills du får en slät smet. Blanda i salt och peppar. Lägg fiskfärsen i en bunke och ställ åt sidan. 
Skär paprika, gul lök, vitlök och chili i bitar. Mixa det sedan fint i en matberedare. Häll paprikablandningen i i en traktörpanna tillsammans med kokosmjölk, passerade tomater, äppelcidervinäger, dijonsenap och honung. Låt såsen koka upp, rulla fiskbullarna och lägg ned dem i den sjudande såsen. Låt sjuda till att fiskbullarna är genomlagade. Smaka av såsen med örtsalt och peppar.
 
 

Till fiskbullarna åt vi pressad butternutpumpa och smörstekta ärtor med hackad spenat. Innan jag började med fiskbullarna lindade jag in pumpan i aluminiumfolie och tillagade den i ugnen på 150 grader i ca 1.5-2 timmar. Efter att den sedan fått svalna en stund skar jag upp den på längden, gröpte ur kärnorna och kastade. Sedan gröpte jag ur fruktköttet som kramades ur på vätska, mixades och sedan pressades i potatispress. 

 

Frika