VitkålsPad Thai med Paprikabröd


Grundrecepten för gårdagens middag kommer härifrån och härifrån. Jag har dock som vanligt svårt att hålla mig till recept och har därför gjort om dem lite grann. Recepten på den goda Pad Thaien och det gudomliga paprikabrödet kommer därför även upp här, i min egna variant. 

 
  • VitkålsPad Thai, 4 pers
  • 1 liten ekologisk vitkål
  • 5 normalstora ekologiska morötter
  • 4 tsk ekologisk kallpressad sesamolja
  • 2 msk ekologisk ghee (hemmagjord eller utan tillsatser, alternativt smakfri ekologisk kokosolja)
  • 3 ekologiska vitlöksklyftor
  • 1 tumme ekologisk ingefära
  • Ekologiskt chilipulver
  • Ekologiskt örtsalt
  • 200 g gröna ekologiska ärter
  • 1 burk blandade ekologiska bönor
  • 4 ekologiska ägg
Strimla vitkål och morot ned i stekpannan. Tillsätt oljorna och bryn på medel till hög värme. Pressa i vitlök, hacka ingefära och tillsätt. Krydda med chilipulver och örtsalt efter smak. Sänk värmen och sätt på ett lock. Skölj bönorna och tillsätt tillsammans med ärterna när vitkålen har blivit mjuk. Tillsätt äggen och rör medan de stelnar. Servera med paprikabröd och ekologisk babyspenat toppat med örtsalt.

 
  • Paprikabröd, 1 plåt
  • 1.5 dl helt ekologiskt bovete
  • 1 dl ekologiska sötmandlar
  • 0.5 dl ekologiska linfrön
  • 1 ekologisk soltorkad tomat
  • 4 ekologiska röda paprikor
  • 0.5 ekologisk chili
  • 1 msk pressad ekologisk citron
  • Ekologiskt örtsalt
Blötlägg bovete, mandlar, linfrön och soltorkad tomat ca 8 timmar innan. Skölj bovete noga efter blötläggningen. Sätt ugnen på 100 grader. Mixa mandlar lätt. Tillsätt paprikorna och mixa. Lägg i resterande ingredienser och mixa till en jämn smet. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och häll ut smeten. Använd en slickepott för att fördela den jämt över plåten. Låt brödet torkas i ugnen i cirka 5 timmar (beroende på hur tjockt lager du har gjort kan brödet behöva vara inne kortare eller längre tid). 

Frika