Revbensspjäll i Lergryta & Honungsrostade Sötpotatisstavar


I torsdags åkte jag in till Stockholm för att besöka Eat Ekoaffären, en liten butik full med ekologiska livsmedel. Med mig hem hade jag bland annat revben och sötpotatis, något man inte hittar var dag i ekologisk variant. Min kära vän lergrytan fick därför äran att tillaga en supergod fredagsmiddag :) 

 
De honungsrostade sötpotatisstavarna var bland det godaste jag har ätit och trots att det mer var som godis än mat så passade de utmärkt tillsammans med revbensspjäll och den fylliga skyn. 
  • Sås
  • 1 ekologiskt päron
  • 2 normalstora ekologiska vitlöksklyftor
  • 1 ekologisk chili
  • 1 "tumme" ekologisk ingefära
  • 1 knippe färsk ekologisk koriander
  • 1 nypa cest från ekologisk apelsin
  • 1 tsk apelsinsaft från från ekologisk apelsin
  • 2 msk ekologisk tomatpuré (hemmagjord eller utan tillsatser)
  • 1 msk ekologisk honung
  • 1 msk ekologisk dijonsenap (hemmagjord eller utan tillsatser)
  • 0.5 dl ekologisk äppelcidervinäger
  • 1 msk flytande rökarom
  • 1 krm ekologisk sesamolja
  • 1 krm ekologiskt örtsalt
  • 1 dl vatten
Börja med att lägga lergrytan i blöt i minst en halvtimme, är den torr riskerar den att spricka i ugnen. Sätt inte igång ugnen förrän lergrytan är på plats. Skala bort skalet från päronet och skala sedan ner fruktköttet i en skål. Pressa vitlöksklyftorna ned i skålen med en vitlökspress. Hacka chili, ingefära och koriander smått och tillsätt. Pressa ur saft och riv skal från apelsinen, rör ned i skålen. Tillsätt sedan tomatpuré, honung, dijonsenap, äppelcidervinäger, rökarom, sesamolja, örtsalt och vatten. Rör om. Töm lergrytan på vatten, placera revbenen i lergrytan och häll såsen över köttet. Sätt på locket och ställ in lergrytan i ugnen på 225 grader. Låt den stå inne  i ungefär 60 minuter. 

 
  • Honungsrostade Sötpotatisstavar
  • 2 ekologiska sötpotatisar
  • 2 msk ekologisk olivolja
  • 2 tsk ekologisk honung
  • 1 krm ekologiskt örtsalt
Sätt igång ugnen på 175 grader. Skala sötpotatisarna och skär dem till stavar. Blanda olivolja och honung och rulla stavarna i det. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och krydda med örstsalt. Låt stå inne i ungefär 30 minuter. 

Jag serverade med ekologisk gurka och ekologisk paprika. 

Frika

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: