Mandelmjölk


Om man som jag inte dricker komjölk så kan man göra egen mjölk. Mandelmjölk stod på schemat idag men det fungerar alldeles utmärkt att göra mjölk på andra nötter och även frön. Man kan även göra grädde genom att minska på vattenmängden. 



Såhär gjorde jag för att få fram 1.3 liter färdig mandelmjölk. Anledningen till att det blir en mindre andel vätska i den färdiga produkten är för att mycket utav vätskan försvinner med mandelmassan/mandelmjölet som blir över efter silning. 
  • 4 dl ekologiska mandlar
  • 1.3 - 1.5 l vatten
Blötlägg mandlarna i några timmar. Avlägsna därefter skalet. Mixa mandlarna och tillsätt lite vatten i taget tills bägaren rymmer 1.5 liter vatten eller är full (min rymmer 1 liter). Låt mixern gå tills mjölken är slät. Sila därefter mandelmjölken genom en silduk eller ett kaffefilter. Om du inte fick plats med allt vatten i första omgången så lägg i mandelmassan som blev kvar i silduken/kaffefiltret i mixern igen och häll i resten av vattnet. Låt mixern gå någon minut och sila därefter mjölken. Massan som blir över fungerar alldeles utmärkt att lägga ut på en plåt för att torka till mandelmjöl som sedan kan användas i bak :) 

 
Frika

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: