Födelsedagsfika på Frika-vis


I måndags fyllde jag hela 25 år och dagen firades med bältros och födelsedagsfika ;) Jag hade oturen att åka på bältros på midsommarafton och i söndags var jag på akuten och fick bromsmedicin. Jag undviker numera läkemedel i största möjliga mån men eftersom bältros kan ge svåra nervsmärtor som i värsta fall kan sitta i flera år så tog jag läkarens råd om bromsmedicin. 

 
Det bjöds på tårta, kaka och kokostopp och jag har fått på tok för många och fina presenter från underbar familj och vänner :) 

Prinsesstårta
  • Marsipan
  • 1 dl ekologiska hallon
  • 4 dl ekologiskt mandelmjöl
  • 0.5 dl ekologiskt cassavamjöl
  • 1 msk ekologisk honung
Mixa hallonen och tillsätt sedan övriga ingredienser. Blanda till en jämn deg och förvara sedan marsipanen i kylen minst en timme innan den ska kavlas ut till ett lock. 
 
  • Botten, 2 stycken
  • 6 dl ekologiskt kokosmjöl
  • 4 dl ekologiskt cassavamjöl
  • 2 dl ekologisk kokosolja + extra till formen
  • 1 dl ekologisk honung
  • 2 dl ekologisk kokosmjölk/kokosgrädde
  • 8 ekologiska ägg
  • 6 dl vatten
  • 2 tsk ekologisk bikarbonat
  • 2 tsk ekologiskt vaniljpulver
  • 2 tsk ekologisk äppelcidervinäger
  • Ekologiska kokosflingor till formen
Smörj två ugnsfasta formar med kokosolja och strö sedan i kokosflingor. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda kokosolja, honung och kokosmjölk/kokosgrädde och värm upp lätt tills blandningen blir flytande. Blanda kokosmjöl, cassavamjöl, bikarbonat och vaniljpulver och tillsätt sedan den uppvärmda blandningen. Blanda och tillsätt sedan ägg, vatten och äppelcidervinäger. Blanda till en slät smet, häll i två formar och grädda i ugnen i ca 20 minuter. 

  • Sylt
  • 3 dl ekologiska hallon
  • 15 torkade ekologiska aprikoser
  • 1 msk ekologisk kokosolja (med eller utan smak)
Häll i alla ingredienser i en matberedare/mixer och mixa. 
 
  • Vaniljkräm
  • 3 ekologiska äggulor (spara vitorna till kokostopparna)
  • 1 msk ekologisk honung
  • 1 tsk ekologiskt vaniljpulver
Vispa äggulorna tills de får en krämig konsistens. Tillsätt honung och vaniljpulver och vispa igen. 

Bred ut sylten på det första bottenlagret. Lägg den andra botten över och bred ut vaniljkrämen på den. Lägg sedan marsipanlocket på toppen och forma den efter tårtan. Önskas grädde finns här recept på maränggrädde, kokosgrädde och cashewgrädde

 
 
  • Kakor, ca 15 stycken
  • 2 dl ekologiskt mandelsmör (egengjort eller köpt) 
  • 0.5 dl ekologiskt cassavamjöl
  • 1 msk ekologisk honung (tillsätt mer om en sötare smak önskas)
  • 2 ekologiska ägg
  • 1 krm ekologiskt vaniljpulver
  • Ekologiska kakaonibs
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till en slät smet. Tillsätt kakaonibs i den mängd du önskar och klicka sedan ut smeten på en plåt och forma till platta kakor. Grädda i ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått färg. 

 
  • Kokostoppar, ca 15 stycken
  • 3 ekologiska äggvitor
  • 3 dl ekologiska kokosflingor
  • 1 msk ekologisk honung
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna kraftigt. Tillsätt sedan honung och vispa igen. Tillsätt kokosflingor, blanda och forma till små bollar och lägg på en plåt. Grädda i ugnen i ca 10 minuter. 

 
Frika

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: