Tvättmetod - Rasullera


Tvätta håret med lera kanske kan låta lite konstigt då lera ofta förknippas med smuts. Men det är faktiskt inte så tokigt som det låter. Här är mitt hår ett dygn efter rassultvätt.

 
Rasul som även kallas för ghassoul, rhassoul och rassoul kommer från det arabiska ordet rassala/ghassala som betyder tvätta. Leran utvinns i Marocko och har i över 1400 år används som kropps- och hårtvätt. Leran tar effektivt bort smuts och överflödigt fett utan att förstöra hårets naturliga skydd. 


Leran finns att köpa både i bitar och pulver och man får prova sig fram för att se vilken som passar bäst. Leran i bitar har ganska grova korn som en del kan tycka är svåra att arbeta med. Pulvret som har finare korn kan därför vara lättare att arbeta fram ett lödder med. Rasullera fungerar lika bra att använda på kroppen som i håret och den grovkorninga leran fungerar även som en utmärkt kroppsskrubb. Jag själv har lera i bitar som jag har köpt på Gröngåva

Innan tvätt borstar jag noga igenom hår och hårbotten med svinborsten för att luckra upp fettet i hårbotten och fördela hårets naturlig oljor jämt över håret. Jag har midjelångt hår men då jag endast applicerar leran i hårbotten använder jag därför bara cirka 30 gram lera per tvätt. Jag använder mig av en liten dessertskål i keramik där jag blandar leran med varmt vatten för att skapa en yoghurtliknande konsistens. Då min hårbotten blir lite torr av leran så tillsätter jag även 3-4 droppar arganolja, som är en helt underbar halvfet olja. Efter att jag har delat upp håret i två sektioner och blött ner det ordentligt applicerar jag leran i hårbotten. Blir leran torr och svårarbetad tillsätter jag bara lite mer vatten. Jag gnuggar sedan försiktigt tills det bildas ett tjockt skum som påminner om chokladmousse. Därefter sköljer jag håret snabbt och drar ut leran i längderna. Jag sköljer sedan igenom håret (och öronen!) ordentligt för att se till att all lera avlägsnas. 

 
Jag avslutar med surskölj där jag i en skål blandar ungefär en del ekologisk äppelcidervinäger med nio delar kallt vatten. Jag doppar hår och hårbotten i blandningen för att återställa pH-värdet som har gått upp under tvätten. Äppelcidervinägersköljen fungerar även som balsam och gör håret mjukt och lent. Jag applicerar sedan några droppar arganolja i längderna på mitt handukstorkade hår och fördelar det jämt med svinborsten innan jag låter håret självtorka. Arganoljan har jag köpt på Bodybazar.
 
 
Jag är väldigt förtjust i den här tvättmetoden då leran är underbart härlig att jobba med och dessutom väldigt dryg. Dock blir min hårbotten lite torr av den och eftersom att leran fraktas långt, samt att jag inte vet hur arbetsförhållandena för arbetarna i Marocko är så kan jag inte ge den full pott. Rasulleran får därför 4/5 rådjur.

 
Frika
Kommentarer
Anna säger:

Underbar information!! Jag hoppas verkligen fler människor får upp ögonen för din fina blogg så att du får ännu mera motivation till att dela med dig av alla bra grejor du gör. :)

Svar: Tack så mycket Anna :D :D
Fredrika Essgärde-Wass

2014-01-28 | 17:26:22
Bloggadress: http://www.flickr.com/photos/kitobonito/
Milia säger:

Åh perfekt, undrade när jag läste förra inlägget hur det gick till rent praktiskt. Antar att du kommer skriva ett inlägg om fler/alla olika sätt? Uppskattar din blogg så mycket. Har redan fått många bra tips!

Svar: Vad roligt att du gillar den :D

Ja precis, det kommer att komma inlägg om de tvättmetoderna jag har provat hittills :)
Fredrika Essgärde-Wass

2014-01-29 | 07:46:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: