No 'Poo


Vad är No 'Poo?
No 'Poo är en förkortning för No Shampoo och metoden går i korta drag ut på att man inte tvättar håret med schampo. No 'Poo står även för Ingen Skit och syftar till att man inte använder produkter som innehåller för hår och hud dåliga ämnen. Många tar även steget längre och använder metoden på hela kroppen samt avancerar genom att heller inte använda ingredienser som direkt eller indirekt skadar kropp och miljö. Det kan innebära att man inte använder ämnen som visat sig ha en hormonstörande effekt eller på sikt kan skada njurarna. Det kan också innebära att man inte köper produkter som innehåller miljöskadliga ämnen, som till exempel palmolja som är en stor miljöbov. Många vill heller inte bidra till utsläpp som exempelvis frakt kan medföra och använder sig därför bara av skafferiprodukter, kanske till och med endast svenskproducerade och ekologiska. Hur avancerad man vill vara i sitt No 'Pooande är helt upp till var och en, men jag kan garantera att man har svårt att nöja sig med "enkelheten" när man väl har börjat läsa om de olika ingredienserna och dess medförande konsekvenser ;) 

 
Varför är schampo så dåligt? 
De allra flesta schampon tvättar rent med hjälp av sulfater, ämnena som får schampot att löddra. De vanligaste sulfaterna heter sodium lauryl sulfate (SLS) och sodium laureth sulfate (SLES) men vanligtvis använder man SLS som ett samlingsnamn för alla sulfater. Jag tror vi alla kan enas om att håret känns torrt efter en schamponering. Det beror på att SLS är så starkt uttorkande att det tar bort hårets naturliga oljor och därmed hårets egna skydd. Håret blir därför extremt skört och utsätts för ett högre motstånd. 

 
Men balsam återfuktar väl håret?
Det skulle man kunna tro, för visst känns håret mjukare och glansigare efter användande av balsam. Det beror på att de allra flesta balsam innehåller silikoner och mineraloljor. Dessa lägger sig som en hinna runt hårstrået och skapar en illusion om att håret mår bra, när håret i själva verket fortfarande är lika torrt och sprött under hinnan. För att tvätta bort hinnan så krävs schampo med SLS, vilket skapar en ond cirkel. 

Hur påverkas hårbotten av SLS, silikoner och mineraloljor? 
Hårbotten påverkas minst lika negativt som håret av de onaturliga ämnen som vanliga schampon och balsam innehåller. Hårbotten vars skyddande fett tvättas bort försöker att kompensera det med att producera ännu mer fett. Det bidrar till att håret blir fett fort och behöver tvättas oftare. Även här skapas en ond cirkel i användandet av schampo. Man får heller inte glömma att schampo och balsam rinner ner över stora delar av kroppen och kan göra stor skada även där. De flesta flytande kroppstvålar är dessutom lika uttorkande som schampo.

Många med hudsjukdomar eller hudrelaterade problem blir helt eller delvis av med sina besvär genom att sluta med SLS. 
 
Ska man inte tvätta håret alls? 
Visst ska man tvätta håret, men genom att följa No 'Poo-metoden så använder man andra, skonsamma tvättmetoder. Alla de tvättmetoder kräver dock lite arbete då smuts och överflödigt fett behöver luckras upp genom att man gnuggar och masserar hår och hårbotten. Här är några av de vanligaste tvättmetoderna:
  • Balsammetoden - Tvätt med balsam utan silikoner, mineraloljor och andra icke vattenlösliga ämnen. 
  • Bikarbonattvätt - Det här är den ursprungliga No 'Poo-tvätten och man tvättar helt enkelt håret med bikarbonat blandat i vatten.
  • Honungstvätt - Tvätt med honung och vatten.
  • Äggtvätt - Tvätt med ägg. 
  • Lertvätt - Tvätt med rasullera.
  • Rågmjölstvätt - Tvätt med vattnet av silad blandning av vatten och rågmjöl. 
  • Water Only - Tvätt med enbart vatten. Det här är den metod som i början kräver mest arbete och tålamod och är därför kanske inte att rekommendera som första alternativ.
  • SLS-fri schampotvätt - Tvätt med schampo utan SLS.
  • Fast tvåltvätt - Tvätt med fasta tvålar utan SLS, silikoner eller mineraloljor. Vanliga tvålar som används är aleppotvål och olivoljetvål.
Det finns många fler metoder och det finns även de som kommer på sina egna metoder. Vilken metod som passar bäst är helt individuellt och baserat på hår- och hudtyp. Gemensamt för de flesta metoder är dock att man använder sig av en surskölj efter tvätt. 

 
Vad är surskölj?
Även om No 'Poo-metoder är snällare mot hår och hud än vanliga schampon och balsam så höjer man pH-värdet genom att tvätta håret. Huden har ett pH-värde på 4.5-5.5 och bara vanligt vatten har ett pH-värde på 7. Bikarbonat har ett pH-värde på 9.5 och är därför för starkt för många att använda som tvättmetod. För att återställa pH-balansen i hår och hud så brukar man efter en No 'Poo-tvättmetod använda sig av surskölj. Det betyder att man sänker pH-värdet igen för att skona hårbotten. Dessutom brukar surskölj göra håret mjukt och glansigt. Den vanligaste metoden är att blanda äppelcidervinäger i kallt vatten och skölja igenom hår och hårbotten eller doppa det i en skål. Vattnet bör vara kallt för att fjällen på hårstråna samt porerna i hårbotten ska sluta sig, eftersom att de öppnas upp av högt pH och varmt vatten. Äppelcidervinäger kan lukta lite starkt men doften går ur så fort håret har torkat. Har man väldigt svårt för doften så kan man tillsätta några droppar valfri eterisk olja.

En del väljer att tvätta ur sursköljen för att det av olika anledningar inte fungerar för just deras hår och hud. Det gäller att prova sig fram men det är att föredra att låta den sitta i. 

 
Hur börjar man?
Innan man börjar med No 'Poo ska man tvätta håret med ett så kallat "sistaschampo", vilket innebär att man med SLS tvättar bort eventuella silikoner och mineraloljor. Sedan gäller det att prova sig fram med de olika tvättmetoderna för att hitta den man trivs bäst med. Det kan även ta några tvättar innan man lär sig hur man ska massera håret för att få det rent. I början drabbas man även ofta av att håret blir väldigt fett fort efter tvätt. Det på grund av att hårbotten är van att överproducera fett och därför behöver lite tid på sig att förstå att man inte längre har för avsikt att torka ut den. Det kan ta allt från några veckor till några månader innan hårbotten slutar överproducera fett. Ha tålamod och försök tvätta så sällan som möjligt, till slut kommer du antagligen inte behöva tvätta oftare än en gång i veckan.

Jag rekommenderar även att man införskaffar sig en hårborste med svinborst (det ska även finnas veganvänliga varianter), eftersom att den är skonsam mot håret samt masserar hårbotten och fördelar det naturliga fettet i håret. Hårborste med svinborst finns att köpa lite varstans, min är från Kicks. Jag själv använder en borste med metallpiggar utan knopp för att reda ut eventuella tovor innan jag använder svinborsten. Man bör dock vara försiktig med piggar i metall då det kan slita på hår och hårbotten. Trä är att föredra istället. 

 
Kan jag använda stylingprodukter?
Så länge stylingprodukterna endast innehåller vattenlösliga ämnen så är det fritt fram. Innehåller de dock silikoner och mineraloljor så måste man använda SLS för att tvätta bort dem och man hamnar än en gång i den onda cirkeln. 

Har du orkat läsa så här långt och känner att No 'Poo vore något för dig?
Då rekommenderar jag dig att besöka Nopoo.se där det i princip står allt du behöver veta. Där kan du även bli medlem och ta del av forumet. Det finns även ett flertal superbra No 'Poo-grupper på Facebook tillägnade allt från nybörjare till hardcore-användare. 

Såhär ser mitt hår ut idag, efter tre månader utan schampo :D
Mitt hår är 82 cm långt och enligt Fia-metoden har jag hårtyp 1bFii.

 
Jag rekommenderar No 'Poo till alla, för friskare hår och hud! :) 

Frika
Kommentarer
Sofia säger:

Väldigt intressant! Har flera gånger funderat på balsammetoden (hade ingen aning om att det fanns flera andra tvättmetoder!) men har väl inte riktigt förstått vad det är som inte ska finnas med och vad som ska finnas med..
Det skulle vara väldigt roligt om du kunde skriva mer om just balsammetoden och kanske ge tips på olika märken? :)

Tack för en bra och annorlunda blogg! :D

Svar: Kul att du gillar den :D
Det kommer komma ett inlägg om balsammetoden så småningom. Tills vidare finns allt du behöver veta på http://lockig.se/ :)
Fredrika Essgärde-Wass

2014-01-28 | 23:24:29
Bloggadress: http://jajjebjern.blogg.se
Anonym säger:

Otroligt vackert hår, ser ut att må bra! :D

Svar: Tack så mycket! :)
Fredrika Essgärde-Wass

2016-01-01 | 18:41:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: