Konventionell mat = Seborroiskt eksem


Sambon min har i många år haft problem med seborroiskt eksem. Det är mjälleksem som sätter sig främst i hårbotten. I perioder har han haft öppna vätskande sår som har varit enormt smärtsamma för honom. Han har provat läkemedel, schampon, salvor och andra produkter. Vissa har dämpat symtomen lite, men de flesta har inte gjort någon skillnad alls. 

För ett tag sedan så insåg vi dock att problemen med sambons hårbotten hade minskat markant. Det kliade inte så mycket längre och såren var nästan helt borta. Jag funderade på vad det kunde bero på, hade vi bytt ut någon hårvårdsprodukt? Nej, allt var ju som vanligt. Den enda förändringen var att vi inte längre endast åt konventionell mat utan hade bytt ut mycket till ekologiskt. Kunde det verkligen bero på det? Det lät lite tvivelaktigt tyckte en del. På vilket sätt skulle ekologisk mat kunna ta bort seborroiskt eksem? Men ju mer mat vi bytte ut till ekologiskt, desto bättre mådde sambons hårbotten.

Jag tvivlar dock inte längre utan är helt säker på att det är något i den konventionella maten som utlöser sambons seborroiska eksem. Häromveckan påpekade sambon nämligen att han plötsligt över natten hade fått klåda igen. Jag kom då på att vi dagen innan hade ätit konventionell tacos hos vännerna. Häromdagen kom klådan igen, plötsligt över en natt. Jag frågade sambon vad han hade ätit dagen innan varpå han berättade att han hade blivit bjuden på konventionell soppa på jobbet. 

Man kan vara laktosintolerant, mjölkallergiker, glutenintollerant och nötallergiker, men kan man vara allergisk mot konventionell mat? Uppenbarligen, för det är precis vad min sambo är! 
 
Frika
Kommentarer
Issa säger:

En tanke som slog mig när jag läste - kanske är han känslig mot MSG? Finns ju i mängder i färdiga tacokryddblandningar och konventionell buljong. Kan ju vara värt att få klarhet i för de gånger det inte går att styra så hårt över maten. :)

Svar: Tack så jättemycket för tipset, det ska vi absolut titta mer på! :)
Fredrika Essgärde-Wass

2014-02-01 | 22:09:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: