Skriv under för en hormonfri framtid!


 • Endokrina sjukdomar (främst tyreoideasjukdomar och diabetes typ 2)
 • Endokrina tumörer (främst bröst- och prostatacancer)
 • Hjärt- och kärlsjukdomar
 • Autoimmuna sjukdomar
 • Fetma
 • Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar
 • Parkinsons sjukdom
 • Alzheimers sjukdom
 • Astma
 • Benskörhet
 • Infertilitet
 • Tidig bröstutveckling hos flickor
 • Missbildade könsorgan hos pojkar
 • Låg födelsevikt
 • För tidig födelse
 • Missfall
Ovanstående är bara några av de olyckligheter man kan drabbas av på grund av den stora exponeringen av hormonstörande ämnen som människor och djur dagligen utsätts för. 800 hormonstörande ämnen finns idag i vår omgivning, många utav dem finns i hemmet och värst drabbad är i regel barnkammaren. Faktum är att många plastleksaker är rena giftet som hela tiden släpper ifrån sig hormonstörande- och andra hälsofarliga ämnen. Barn som dessutom stoppar leksakerna i munnen är därför extra drabbade. 


Visste du att du aldrig ska värma maten i en matlåda av plast? Plast frigör nämligen mer gifter vid upphettning, då exponeras inte bara du extra mycket, utan även maten som du ska äta. Plast i köket är därför rena dödsfällan. Men hormonstörande ämnen finns inte bara i alla sorters plast utan även i bekämpningsmedel i konventionell mat, teflonpannor, hud- och hårvårdsprodukter, solskydd, parfymer, hårfärg, tekninkprylar, sängar, möbler, sängkläder, duschdraperier, kläder, plastmattor, färg, lim, gummi, konservburkar, kvitton och många många fler saker du hittar i hemmet. 

Kroppen uppfattar många av de hormonstörande ämnena som hormoner och minskar därför på den egna produktionen, vilket kan leda till endokrina sjukdomar. Då jag själv både har hypotyreos som är en tyreoidea- och endokrin sjukdom (sköldkörteln producerar för lite hormon) och aspergers syndrom som är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, samt att jag utreds för en inflammatorisk tarmsjukdom som är en autoimmun sjukdom, så kan jag inte låta bli att bli extra upprörd över att vi dagligen utsätts för en mängd olika hormonstörande ämnen. Jag kan heller inte låta bli att skynda på med avgiftningen i vårt hem och bli frustrerad över att vi inte har råd att byta ut allt på en gång. 

I jakten på en hormonfri vardag har jag slutat med mina p-piller och jag kan för allt i världen inte förstå varför jag har ätit dem i så många år. Jag kan heller inte förstå varför gynekologen sa att jag inte behövde oroa mig, när jag för några månader sedan frågade om det verkligen var ett alternativ för mig då jag har hypotyreos och dagligen måste behandlas med hormoner. Exponeras jag inte nog av hormoner som det är? Jag håller även på att sluta med mina antidepressiva mediciner (Sertralin som hämmar återupptaget av serotonin, kroppens belöningshormon) som jag även de har knaprat i några år. Men först måste jag trappa ner långsamt för att inte drabbas av abstinensbesvär, det har jag varit med om förut då jag försökte sluta med tabletterna och vill helst inte vara med om igen. Läkemedelsföretagen vet nämligen hur de ska öka försäljningen och det genom bland annat abstinensbesvär som får en att tro att man kanske behöver de där medicinerna trots allt. 


Visste du att kvinnor kissar ut mycket av hormonerna från p-pillerna de äter? Dessa hormoner hamnar tillslut i sjöarna där de ställer till det rejält för de vattenlevande djuren. De blir infertila och hanfiskar föds med missbildade organ, allt för att vi ska kunna ha sex när som helst, hur som helst och utan gummi i vägen. 

Mer inflytande åt folket la häromdagen upp den här på Facebook där de skriver "Nu är kemiföretagen i farten. De vill stoppa ett EU-förbud mot gifter i mat. Anledningen? Det är inte bra för deras vinster". Nu skjuts förslaget upp. 


Åke Bergman, professor i miljökemi har tillsammans med WHO och UNEP skrivit en rapport om hormonstörande ämnens påverkan, "State of the Science of Endocrine Disrupting Chemicals – 2012"

Danish Consumer Council har nu startat en namninsamling i hopp om ett kommande förbud mot de farligaste och vanligaste hormonstörande ämnena vi idag hittar i vår omgivning. Min underskrift är självklar! Är din? 

Frika
Kommentarer
Milia säger:

Vad har du tänkt byta ut p-pillerna mot? Jag har ätit p-piller förr men glömde förnya det och sen blev det bara inte av. Vad som dock är jobbigt nu är att jag får sån fruktansvärd mensvärk, något jag var utan med p-piller. Kopparspiral har jag läst gör de ofta bara värre, så de utesluter ju det. Funderar på hormonspiral, fortfarande hornomer men inte i lika mycket. Förhoppningsvis hjälper den mot kramperna också. Hur ser du på det?

Svar: Det kommer att komma ett inlägg om just preventivmedel :) Jag kommer varken använda något hormonbaserat preventivmedel eller kopparspiral (på grund av risken för kopparförgiftning). Just nu får det vara kondom som gäller men jag tittar även på andra hormonfria lösningar. Men som sagt, det kommer ett inlägg om det i dagarna :D
Fredrika Essgärde-Wass

2014-02-04 | 12:51:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: