Preventivmedel


I tidigare inlägg skrev jag att jag nyligen har slutat med mina p-piller. Det på grund av de konsekvenser hormonella preventivmedel medför, både för mig själv och för miljön. 

Hormonella preventivmedel hyllas ständigt av ungdomsmottagningar, mödravårdscentraler och framförallt av läkemedelsföretagen. De ska vara effektiva och ofarliga, sakna biverkningar och inte försämra förmågan att bli gravid i framtiden. Tvärtom ska hormonella preventivmedel hjälpa mot PMS, mensvärk, depression, akne och alla möjliga andra problem. Det låter inte bara för bra för att vara sant, det är det också. Visst kan man bli hjälpt med sina problem men hormonella preventivmedel för oftast även med sig biverkningar i form av minskad sexlust, illamående, viktökning, PMS, depression, akne, magsmärtor, svårigheter att bli gravid efter användandet och smärtsamma eller oregelbundna menstruationer. Hormonella preventivmedel kan även vara orsaken till uppkomst av candida, en jästsvamp som sätter sig i kroppen och kan skapa stora problem. Candida kan orsaka utebliven mens och andra menstruationsproblem samt problem med underlivet som svampinfektioner och urinvägsinfektioner. Risken för att drabbas av blodpropp ökar också markant med användandet av hormonella preventivmedel. Biverkningarna är inte så konstiga om man tänker efter, hormonerna styr ju så mycket i våra kroppar. Men är det verkligen så bra att vi ska lägga oss i kroppens egna system? 

 
Jag själv har ätit p-piller i ungefär sex år. Innan det hade jag p-stav i 10 månader. Längre än så fick jag inte ha den för min läkare då jag hade mens under hela perioden och till slut drabbades av kraftig järn- och blodbrist. Jag minns även att jag hade väldigt ont i äggstockarna under hela tiden med p-staven och det blev värre med tiden. När jag fick tid hos gynekologen för att ta ut p-staven gjordes även ett ultraljud där man fann att mina äggstockar var fulla av ägg. Hormonella preventivmedel förhindrar nämligen ägglossning, min kropp hade dock fortsatt att producera ägg. Bara där ringer en varningsklocka. Men att fortsätta med hormonella preventivmedel var ändå en självklarhet då, det fanns ju inga andra alternativ, åtminstone inga man blev rekommenderade. För nej, kondom är inte säkert om man frågar preventivmedel.nu:

"Myt: Det är bättre att använda kondom än p-piller eftersom kondomen också skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar.
Sanning: Kondomen är bra för att skydda mot sexuellt överförbara sjukdomar men är inte ett särskilt effektivt preventivmedel. Cirka 21 av 100 par blir gravida inom ett år om de bara använder kondom som enda preventivmedel. Gör man det kan det vara bra att ha ett akut-p-piller i reserv, men det är fortfarande inte lika effektivt som p-piller.
Det är säkrare att använda en effektiv hormonell metod som exempelvis p-piller, p-ring eller p-plåster eller spiral för att undvika att bli gravid. För att skydda sig mot infektioner kan man gärna komplettera med kondom."


Frågar man RFSU så är det endast 2 av 100 par som blir gravida inom ett år om de endast använder kondom som preventivmedel. Jag undrar därför hur 21 av de 100 paren i deras undersökning verkligen använder kondom. Risken för graviditet ökar självklart markant om man inte använder kondomen på rätt sätt. Det vill säga om man exempelvis inte sätter på den rätt, om man använder oljebaserat glidmedet på en latexkondom, om det inte finns tillräckligt med glid eller om mannen inte går ur innan han har hunnit bli slak.


Men man kan också bli gravid trots p-piller. Ett exempel på det är om man blir magsjuk och kroppen inte har hunnit ta upp hormonerna från p-pillret ordentligt. Jag vet flertalet personer som blivit gravida på det sättet. Inget preventivmedel är helt säkert.

Jag kommer inte att använda några hormonella preventivmedel igen. Enligt mig är alla av samma skrot och korn och p-ring och p-plåster som inte ska innehålla lika mycket hormon som övriga hormonella preventivmedel ökar istället risken för blodpropp, hjärtattack och stroke. Det skriver ETC:


"Kvinnor som använder p-plåster löper nästan åtta gånger så stor risk att få blodproppar jämfört med kvinnor som inte använder hormonellt preventivmedel. Och risken är dubbelt så stor jämfört med vanliga p-piller. För användare av p-ring är riskerna nästan lika stora. Även stroke och hjärtattack är mycket vanligare bland användare av både plåster och ring. Det visar en studie gjord på danska kvinnor av dr Øjvind Lidegaard, professor i gynekologi."

Vi får ju heller inte glömma att tänka på de ledsna fiskarna som inte kan fortplanta sig ordentligt och som dessutom ofta föds med missbildade organ. Man kan ju bara tänka sig hur mycket andra besvär de tvingas lida av. 
 
 
Kopparspiral innehåller inte hormoner, är säkert och riskfritt. Sägs det. Faktum är att kopparspiral kan förstöra ditt liv, genom att ge dig kopparförgiftning. En utsatt tjej skriver här, kämpar och vädjar för att hon och så många andra kvinnor ska bli hörda. Det är en lång läsning, men har du eller funderar du på kopparspiral, läs texten! Även om man äter p-piller kan man bli drabbad: "Vad många inte heller vet, är att p-piller ökar kopparhalten i kroppen (pga östrogenet)". Jag tänker för allt i världen inte använda kopparspiral.

Det finns förstås andra hormonfria preventivmedel. En utav dem är p-datorn. Det är en liten apparat som antingen mäter kroppstemperatur eller urin (beroende på vilken modell man köper) varje morgon för att se vilka dagar som är "gröna", vilka som är "gula" och vilka som är "röda". P-datorn registrerar din cykel, utgår från den och är trots att det kan låta konstigt, väldigt säker. (Är du skeptisk, läs om den). Jag tycker verkligen att p-datorn verkar vara ett bra alternativ. Jag är dock tyvärr inte den mest lämpliga personen för p-datorn i dagsläget. Jag äter nämligen levaxin (sköldkörtelhormon) som kan påverka basaltemperaturen. Jag hade även innan påbörjandet av hormonella preventivmedel väldigt oregelbunden cykel och mens ungefär en gång i halvåret (läkarna förklarade det med min undervikt). Hur min menstruationscykel kommer se ut nu när jag har slutat med mina p-piller vet jag inte, men då jag väger mindre idag än då så tror jag inte att cykeln kommer vara bättre. Jag skrev till naturafemme och fick ett väldigt bra svar tillbaka:

"Det man skall vara observant med är om medicinen man tar påverkar basaltemperaturen. Detta kan i sin tur påverka p-datorns prognoser.  Det beror också på om det handlar om en jämn och kontinuerlig höjning. Vi har kunder som tar medicin mot just problem med sköldkörtelbekymmer (Levaxin). Dessa mediciner höjer basaltemperaturen. Dock är det en medicin de äter dagligen. Därför har de inte kunnat använda p-datorn under tiden som de prövar ut sin dos men när de väl har en dos och en jämn höjning har det fungerat bra. Vår erfarenhet är att kvinnor som har en ägglossning kan använda p-datorn. Tillverkaren har sett kvinnor med 6 månader emllan cyklerna ändå verkar kunna använda datorn. Dock får du nog räkna med fler gula och röda dagar än normalt. Men många använder också p-datorn för att hålla koll på sin kropp och se när en ägglossning kan vara på gång. Vi rekommenderar att man alltid tar kontakt med sin läkare som kan just ens egna historik."

Jag äter en jämn dos levaxin, men tyvärr inte rätt dos då syntetiskt sköldkörtelhormon inte drar jämt med mina magbesvär. Jag har försökt höja dosen men det fungerade inte alls med magen. Därför äter jag en för låg dos och har symtom för obehandlad hypotyreos.


Jag har tittat på ett annat hormonfritt alternativ, nämligen FemCap som är ett cervixpessar. FemCap förs in så att den täcker livmodertappen. Till den använder man en gel som är baserad på mjölksyra och är naturlig och ofarlig. "Den låga surhetsgraden, pH 4.5, gör att spermierna immobiliseras. Cellulosan fungerar också som en extra barriär." Spermiedödande medel som används till vanliga pessar innehåller Nonoxynol-9 som har visat sig kunna öka risken för könssjukdomar. Många kvinnor får även besvär med irritation och upprepade urinvägsinfektioner av spermiedödande medel. Det krävs en viss planering med FemCap då man inte ska sätta in pessaret när man är sexuellt upphetsad, man kan dock låta den sitta inne 48 timmar och kan till exempel ta för vana att ta ut och sätta in den varannan kväll. Jag tror att FemCap kan vara ett bra alternativ för sambon och mig.

Tills vi har tagit ett beslut så är kondom ett bra alternativ (förutom att det är en förbrukningsvara och därmed inte bra för miljön). Det är även bra att ha hemma oavsett vad vi väljer för preventivmedel. Men att köpa kondomer var inte så lätt som jag trodde nu när jag har blivit medveten om att det finns så otroligt mycket hälsofarligt där ute. För på kondomerna finns ju glidmedel och vad innehåller det? Jakten på kondomer får dock bli i ett eget inlägg, för det här blev lite väl långt ;) 


Frika

Kommentarer
Michelle säger:

Jag har just hittat till din blogg och wow, den är fantastisk! Du är ju hur cool som helst som skriver så bra och engagerande om så bra ämnen. Hittade hit då jag själv misstänks ha hypotyreos och letat efter saker jag borde vara extra försiktig med. Skulle vilja läsa allt du skrivit om jag får tid, det verkar så spännande!

Svar: Åh tack, vad glad jag blir! Jag är idag helt frisk från min hypotyreos och har varit medicinfri sedan snart två år tillbaka, vilket är helt fantastiskt och helt tack vare byte av livsstil. Med det sagt så kan inte alla bli helt friska i sin sköldkörtel på samma sätt, men det finns alltid saker en kan göra för att må bättre :)
Fredrika Essgärde-Wass

2016-05-14 | 12:58:16
Ingrid säger:

Till Fredrika och Michelle
Jag hittade till denna blogg för jag var ute efter plastbantning, men läste så vidare för det finns mycket intressant här och såg även inlägget om preventivmedel och Michelles kommentar.
Jag skulle vilja tipsa er om Dr. Izabella Wentz (i USA) som har gjort en hel dokumentärserie om sköldkörtelssjukdomar och skrivet 2 böcker. Hon talar mycket om allt som i vår miljö kan påverka sködkörteln, andra hormonkörtlar och magen (vars flora spelar stor roll för körtlarna) och vad vi behöver gör i våra liv för att motverka mera sjukdom och förebygga dess utveckling. Utifrån den omfattande information hon förmedlar misstänker jag själv att jag är i förstadium till hypotyros, därav intresset för att plastbanta bl.a. Det är många "Aha-moments" och samband som blir tydliga när en ser dokumentärerna eller läser böckerna!

2017-03-14 | 23:35:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: