Bananchips


Idag gjorde jag bananchips till sambon. Jag själv har nämligen inte lärt mig att äta det ännu så istället åt jag färska äppelchips. 
 
 
Jag skivade två ekologiska bananer till tunna skivor som jag la ut på en plåt. Jag kryddade sedan med kanel och chilipeppar innan jag stoppade in plåten i ugnen på 75 grader med ugnsluckan lite öppen. Efter två timmar vände jag på chipsen och lät plåten stå inne i ytterligare två timmar.

 
Frika

SM Guld & Köttfärslimpa


Igår var vi iväg till Västerås, sambon, vännen och jag. Där fann vi min yngsta storebror och hans sambo samt min äldsta storebror som jag inte har träffat på evigheter. I Bombardier Arena i Västerås ägde Wushu SM rum och i Sanshou tävlade min bror. Två matcher gick han innan han kunde titulera sig som Svensk Mästare i Sanshou B-klass herrar -65 och det var en stolt lillasyster som stod och skrek på läktaren. Igår var en underbar dag :D 

Idag var också en jättehärlig dag. Mamma som bor i Skara men som jobbar i Stockholm två dagar i veckan just nu var här och åt middag ikväll. Jag gjorde baconinlindad köttfärslimpa fylld med gul lök och soltorkade tomater. Till det serverades ungsbakade rotfruktsstrips och sallad. Såhär gjorde jag:
  • 400 gram ekologisk nötfärs
  • 2 paket ekologisk bacon
  • 1 ekologiskt ägg
  • 1 ekologisk gul lök
  • 1 paket ekologiska soltorkade tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 "tumme" ekologisk ingefära
  • 2 ekologiska morötter
  • 2 ekologiska palsternackor
  • 5 ekologiska fasta potatisar
  • 5 ekologiska rödbetor
  • ½ ekologisk gurka
  • 1 ekologisk snackpaprika
  • 1 paket ekologiska körsbärstomater
  • ½ honungsmelon
  • Kryddor: ekologiskt örtsalt, peppar, paprikakrydda, cayennepeppar, ekologisk timjan
  • Ekologisk olivolja
Riv vitlök och ingefära och blanda med köttfärs och ägg. Tillsätt örtsalt, peppar, paprikakrydda och cayennepeppar och blanda. Hacka och stek löken i olivolja. Platta ut köttfärsen till en rektangel och lägg den stekta löken och de soltorkade tomaterna längst med mitten på rektangeln. Rulla ihop köttfärsen till en limpa och linda in den i bacon. Lägg den i en ungsfast form och strö över lite timjan. Skala och skär stavar av morötterna, palsternackan, potatisarna och rödbetorna och lägg i formen. Häll lite olivolja över rotfrukterna och krydda med örtsalt. Tillaga i ugnen i 45 - 60 min på 225 grader. Servera med gurka, snackpaprika, körsbärstomater och honungsmelon. 





 
Frika

Mandelbiskvier


Idag gjorde jag mandelbiskvier som jag tål. Jag upptäckte även att jag skrivit fel i receptet här, det ska vara 1.5 tsk istället för 1.5 dl vatten. Jättetokigt, ledsen för det! Hur som helst, mandelbiskvierna var superenkla att göra och då jag inte har lärt mig att äta nyponsoppa ännu så fick det avnjutas tillsammans med en kopp te :)
  • 2 dl ekologiskt mandelmjöl
  • 1 krm ekologiskt vaniljpulver
  • 1 msk ekologisk honung
  • 1.5 tsk vatten
  • 1 ekologisk äggvita (Tar man bort äggvitan så får man en supergod mandelmassa)
Blanda alla ingredienser till en slät smet, spritsa ut den till små biskvier på en plåt och grädda i ugnen på 175 grader i några minuter tills de blivit gyllenbruna.



 
 
Frika